با راهاندازی سامانه نیما،تمامی فعالیتهای ارزی کشور قابل مشاهده خواهد بود و بانکمرکزی از کلیه مصارف ارزی به صورت لحظهای خبردار میشود.
به نقل از خبرنگار مهر، ۲۸ بهمنماه سال گذشته بود که «سامانه نیما» با هدف تسهیل تامین ارز و ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرد و فعالیت رسمی آن نیز از سوم اردیبشهتماه سالجاری آغاز شد.
سامانه نیما چیست؟
با همکاری بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، سامانهای به نام نیما یا همان سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی در حال شکلگیری است که شامل همه مراحل خرید و فروش برای کالاهای وارداتی و عرضه ارز صادراتی است.
در این سامانه، واردکنندگان میتوانند ارز مورد نیاز خود را درخواست و در فضای رقابتی، نیازهای ارزی خود را به بهترین قیمت به دست آورند؛ به عبارت بهتر، واردکنندگان میتوانند بانک یا صرافی مورد نیاز خود را انتخاب و یا درخواست خود را به مناقصه بگذارند که مشابه این فرآیند برای صادرکنندگان با هدف فروش ارز به بهترین قیمت وجود دارد.
سامانه نیما چگونه کار میکند؟
سامانه نیما به سامانه جامع تجارت متصل است و ارتباطی را بین جریان کالا و ارز برقرار میکند و بازرگانان برای استفاده از خدمات رایگان این سامانه، کافی است که به سامانه جامع تجارت مراجعه کرده و در خواست خرید و یا فروش ارز را ثبت کنند. با این شرایط نه تنها دیگر نیازی به مراجعه حضوری در صرافیها نیست بلکه دسترسی به تمام صرافیها و بانکهای عامل به صورت همزمان امکانپذیر است.
اهداف سامانه نیما
سامانه نیما دارای مزایای فراوانی همچون جایگزین موفق سیاست ارز مداخلهای، جلوگیری از هدررفت منابع ارزی و ورود آن به چرخه اقتصاد سیاه، جلوگیری از فرار سرمایه، جلوگیری از قاچاق کالا و فراهم کردن مقدمات اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز است که در ادامه به هر یک از آنها اشاره میشود:
۱–جایگزین موفق سیاست ارز مداخلهای: تزریق ارز مداخلهای به بازار ارز، یکی از زیانبارترین رویکردهای دولت برای کنترل نرخ ارز محسوب میشود چراکه به اذعان کارشناسان، بازار غیررسمی را گستردهتر کرده است. با راهاندازی سامانه نیما، امکان ثبت معاملات و در نتیجه ایجاد شفافیت در مبادلات ارزی رقم خواهد خورد؛ به این ترتیب سامانه نیما میتواند به عنوان جایگزینی موفق برای سیاست ارز مداخلهای عمل کند.
۲–جلوگیری از هدررفت منابع ارزی و ورود آن به چرخه اقتصاد سیاه: امکان ثبت معاملات و ایجاد شفافیت در مبادلات ارزی به وسیله سامانه نیما همچنین موجب خواهد شد تا از هدررفت منابع ارزی و ورود آن به چرخه اقتصاد سیاه جلوگیری کند.
۳–جلوگیری از فرار سرمایه: یکی از عمدهترین راههای فرار سرمایه از کشور، صادرات کالا و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه تجارت رسمی کشور است. ارز ناشی از صادرات در سال های مختلف حدود نیمی از منابع ارزی کشور را به خود اختصاص میدهد که با امکانات ایجاد شده در سامانه نیما و سامانههای مکمل آن نظیر سامانه جامع تجارت، این ارز به چهار روش یعنی «فروش به بانکها یا صرافیها»، «فروش به واردکنندگان قانونی»، «سپردهگذاری ارزی در نظام بانکی» و «واردات» به کشور باز میگردد.
۴–جلوگیری از قاچاق کالا: همزمان با افزایش حجم بازار نقدی ارز و افزایش تزریق ارز مداخلهای طی سالهای گذشته، تامین مالی واردات کالای قاچاق در کشور به راحتی صورت میگرفت و واردات بیرویه کالاها به کشور به آسانی ممکن بود اما راهاندازی سامانه نیما با جلوگیری از تامین مالی اقتصاد غیررسمی، منجر به تقویت تولید داخل، افزایش درآمدهای گمرکی، نظارت بیشتر بر کالاهای وارداتی و جلوگیری از واردات کالای قاچاق به کشور خواهد شد.
۵–فراهم کردن مقدمات اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز: اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز بدون ایجاد بستری شفاف و امن برای مبادلات ارزی امکانپذیر نخواهد بود. سامانه نیما میتواند با شفافسازی مبادلات ارزی، امکان تعیین درست نرخ در اقتصاد را ایجاد و مقدمات اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز را فراهم آورد.
علاوه بر اینها، «رصد لحظهای بازار ارز توسط بانک مرکزی»، «یکپارچه شدن نظام تجارت خارجی کشور از ثبت سفارش تا ترخیص کالا»، «امکان ثبت معاملات»، «ایجاد شفافیت در مبادلات ارزی» و «ایجاد نقشه ارزی» نیز برخی دیگر از مزایای سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی به شمار میآیند.
برچسببازار ارز
همچنین ببینید
پیام رئیس بانک مرکزی به مخاطبان بازار ارز
رئیس کل بانک مرکزی ضمن تحلیل شرایط بازار ارز، ریشه نوسانات اخیر را عوامل غیر ...