ماده معدنی کرومیت به دلیل کاربردهای فراوانی که در صنعت به ویژه فولادسازی آن هم از نوع ضد زنگ دارد، از بازار مناسبی برخوردار بوده و قیمت این محصول از سوی مشتریانش همواره دنبال
میشود.
ایران نیز ذخایر فراوانی از کرومیت دارد، اما بازار فعالیتهای این ماده معدنی سال گذشته دستخوش تغییراتی شد و قیمت آن به شدت افت کرد. با گذر زمان و افزایش تقاضای بازار، شاهد افزایش قیمت این کانی در کشور هستیم. با برنامهریزی دقیق از سوی فعالان معدنی کرومیت و مکانیزه کردن معادن، در صورت تغییر قیمت، میزان ضرر و زیان تولیدکنندگان به کمترین حد ممکن خواهد رسید. همچنین همکاری با مراکز علمی و آموزشی میتواند زمینه تولید محصولات با کیفیت و فرآوری آنها را فراهم کرده و ارزش افزوده خوبی نصیب کشور کند. معاون اکتشافات سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ایران چندی پیش درباره ذخایر کرومیت موجود در ایران به صمت گفته بود: کرومیت در راستای سنگهای فوققلیایی قرار گرفته و پیوند تنگاتنگی با ذخایر این مواد کشور دارد. سنگهای کرومیتی در بیشتر مناطق ایران به ویژه در استانهای کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، بخشی از استان هرمزگان، فارس، اصفهان، کرمانشاه، آذربایجانغربی و اندک ذخیرهای در زنجان و سمنان ردیابی شدهاند. به گفته بهروز برنا، مهمترین ذخایر کرومیت ایران در محور فاریاب- آبدشت استان کرمان است. همچنین محوری از استان سمنان تا خراسان رضوی به نام فیروزآباد و منطقه «گَفت و فرومد» در جغتای واقع در خراسان رضوی نیز از دیگر مناطق دارنده کرومیت ایران به شمار میآیند. البته محور نصرتآباد در سیستان و بلوچستان نیز ذخایر بسیار خوبی از کرومیت را در خود جای داده و در منطقه فنوج سیستان و بلوچستان و «شیخعالی» هرمزگان نیز ذخایری از کرومیت دیده شده است. معاون اکتشافات سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در ادامه افزود: براساس آخرین آمار اعلام شده در سال ۹۳، ایران ۹۶ معدن کرومیت دارد که از این تعداد ۷۶ معدن فعال و ۲۰ معدن غیرفعال است. میزان استخراج سالانه از این معادن ۳۷۵هزار تن اعلام شده است. میزان ذخایر قطعی کرومیت در ایران ۱۰ میلیون تن تخمین زده شده و برآورد میشود این مقدار تا ۳۰ میلیون تن افزایش پیدا کند. وی بر این باور است فرآوری کرومیت در ایران و تبدیل آن به یک محصول دارای ارزشافزوده، توجیه اقتصادی این کانی را چندبرابر میکند.
کاربرد اصلی کرومیت در فولاد آلیاژی
وفا حمیدی، تاجر و پژوهشگر فعال در بخش معدن ایران درباره کاربردهای کرومیت به صمت گفت: مصرف عمده کرومیت در تولید فولاد ضدزنگ است. در واقع حدود ۶۵ درصد کرومیت جهان در صنعت متالورژی استفاده میشود که از این میزان عمده آن برای تولید فولاد ضد زنگ است. این موضوع به دلیل مقاومت کرومیت در برابر خوردگی و اکسیده شدن است. به گفته وی، در هر صنعتی از جمله صنایع هایتک که از حساسیت بالایی برخوردار است از این ماده معدنی استفاده میشود. یکی دیگر از موارد استفاده کرومیت در ساخت کورهها و مواد نسوز مانند آجرهای نسوز کرومیتی است زیرا، کرومیت به دلیل ویژگیهای خاص خود، مقاومت محصول نهایی را افزایش میدهد. وی افزود: از این ماده معدنی در صنایع دارویی نیز استفاده میشود. به عنوان مثال، حجم گلبولهای خون را با ترکیب یک ایزوتوپ کرومیت یعنی کرومیت ۵۱ و سدیم اندازهگیری میکنند. این کارشناس کرومیت در ادامه چین را به عنوان بزرگترین مصرفکننده این ماده معدنی معرفی کرد و گفت: افریقای جنوبی تولیدکننده اصلی این ماده معدنی در جهان بوده و بعد از آن کشورهایی همچون، قزاقستان، هند، ترکیه و روسیه قرار دارند. البته استرالیا و برزیل نیز با سرعتی که در تولید این ماده معدنی در پیش گرفتهاند، مانند دیگر حوزههای معدنی که به شکل قوی در آنها وارد شدهاند در این حوزه نیز، قدرتمند حضور خواهند داشت.