امروزه فناوری نانو برای درمان بسیاری از بیماریهای صعبالعلاج به کار میرود و پژوهشگران کشورمان تاکنون موفق به تولید ۳ نوع داروی نانویی شدهاند.
در حال حاضر دنیا به سمت تولید داروی هدفمند با استفاده از فناوری نانو پیش میرود. کارکرد داروهای هدفمند به این صورت است که اگر دارویی قرار است در یک منطقه مشخص بدن اثر کند و در کل سیستم بدن پخش نشود با استفاده از فناوری نانو میتوان این هدفمندی را با دو عامل کاهش سم و هدفمند کردن رسانش دارو به نتیجه رساند. از سویی بررسی اوضاع جهانی در حوزه علوم و فناوری نانو به روشنی نشان میدهد که سرمایهگذاری این حوزه باید در رده اولویتهای نخست کشور قرار گیرد، زیرا عقب ماندن ایران از قافله در حال حرکت بزرگ جهانی، ضربات جبرانناپذیری به توسعه علمی و فنی کشور در تمامی حوزههای علوم و فناوریهای قرن تازه به ویژه حوزه دارویی وارد خواهد کرد.
تولید داروهای هدفمند نانویی
با توجه به اینکه در آینده داروهای هدفمند و هوشمندی وارد بازار خواهد شد از این رو نقش نانو فناوری در داروهای آینده بسیار تاثیرگذار خواهد بود. با استفاده از نانو فناوری میتوان اثربخشی داروها را زیاد و در مقابل به کاهش اثرات جانبی داروها و کمتر استفاده کردن از ماده شیمیایی برای جذب دارو کمک کرد و تحول بزرگی را در صنعت دارویی به وجود آورد. سعید سرکار، رییس ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در گفتوگو با صمت ضمن تایید این موضوع به اهمیت کاربرد نانو در تولید دارو اشاره کرد و گفت: از آنجایی که داروهایی که در آینده با بکارگیری فناوری نانو وارد بازار میشوند از قیمت بالایی برخوردار خواهند بود و براساس آمار منتشر شده قیمت این داروها ۲۰ برابر داروهای مرسوم است به یقین با چنین قیمتی مردم قادر به خرید این داروها نخواهند بود، از این رو لازم است امروز با تولید داخل این نیاز را رفع و همگام با جهان این داروها را در کشور تولیدکنیم تا علاوه بر رفع نیاز مردم با رقابتپذیر کردن تولید دارو به تولید ثروت نیز کمک کنیم.
رییس ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با اشاره به اینکه درحالحاضر ۳ نوع داروی نانو در کشور تولید شده، گفت: داروی نانو کورکومین با ماده موثر زردچوبه خواص ضد التهابی بالایی دارد و بازار خوبی را نه تنها در ایران بلکه در دنیا برای آن متصور هستیم. داروی دیگر داروی ضد سرطان است که قبل از تولید داخل این دارو به قیمت ۷۰۰ دلار وارد کشور میشد که حدود ۳ سال است که در ایران تولید میشود. داروی دیگر داروی ضد سالک نانویی است که نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای منطقه و امریکای لاتین مانند برزیل و اکوادور نیز بازار خوبی دارد؛ این داروها تاییدیه لازم را داشته و وارد بازار شدند. برخی داروهای دیگر را نیز در مسیر نهایی شدن داریم که تا پایان سال وارد بازار خواهد شد. به گفته سرکار، شرکتهای دارویی با رصد بازار دارو در دنیا به این نتیجه رسیدهاند که باید روی فناوری نانو سرمایهگذاری کنند، چراکه با بیتوجهی به این حوزه در آینده صنعت داروی کشور بازار خود را از دست خواهد داد.