روز گذشته دومین همایش مالی اسلامی به همت انجمن مالی اسلامی و با حضور رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار،
رییس انجمن مالی اسلامی ایران و جمعی از فعالان بازارسرمایه، پژوهشگران و دانشجویان مالی در دانشگاه الزهرا برگزار شد.
در این مراسم بر اصلاح نظام بانکی، شفافیت در اطلاعات و صورتهای مالی شرکتها و موسسات دولتی و خصوصی، تامین مالی با استفاده از ابزارهای مالی اسلامی بدون ربا و طراحی و جایگزینی ابزارهای مالی اسلامی جدید بهجای ابزارهای با بهره و استقراضی تاکید شد.
تامین مالی بخش خصوصی یا دولتی
به گزارش صمت در این مراسم رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به جایگاه مجلس و کمیسیونهای تخصصی در کمکرسانی به حوزههای مالی کشور گفت: نقطه عطف اقدامات کشور در حوزه مالی و بازار سرمایه سال ۸۴ بود که مباحث قانونگذاری و راهبردهای طراحی بازار بدهی در اقتصاد کشور با نگاه تامین مالی بخش خصوصی شکل گرفت اما بیشتر به تامین مالی دولتی پرداخت و کل سیاستهای بانک مرکزی را نیز تحت تاثیر قرار داد که در این باره باید بازنگری شود. محمدرضا پورابراهیمی افزود: به تازگی تامین مالی که برای بخش کشاورزی در حوزه گندم بود با نرخهایی که برای تامین مالی بود، در بازار بین بانکی تاثیر گذاشت، پس نمیتوان پذیرفت بین نرخ تورم، تامین مالی و سپردهگذاری در اقتصاد فاصله باشد، بر همین اساس مجلس شورای اسلامی تصویب کرد این نرخ سالانه کاهش پیدا کند. پورابراهیمی با اشاره به اقدامات اخیر کمیسیون اقتصادی درباره قانون شفافیت اطلاعات گفت: یکی از ارکان جلوگیری از فساد در کشور اصل شفافیت است. متاسفانه ما شاهد آثار افشا نشدن اطلاعات در کشور هستیم که باعث کارآ نبودن اقتصاد کشور شده است. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: ضمانتهای قانون شفافیت اطلاعات را مشخص کردهایم، بر این اساس تصویب قانونی در بندهای اصل ۴۴ قانون اساسی بود و تکلیف شد تا تمام نهادها در حوزه فعالیتهای عمومی کشور از شهرداریها گرفته تا سازمانهای بیمه و تامین اجتماعی و خیریهها، صورتهای مالی خود را افشا کنند. جرایمی که برای این نهادها درنظر گرفته شده این است که تغییرات ثبتی سالانهشان ایجاد نشده و حسابهای بانکی نیز مسدود شود. وی حمایت از فعالیتهای مربوط به بورس کالا در حوزه ابزارهای مالی برای حمایت بخش کشاورزی را ازجمله مصوبات این کمیسیون برشمرد. پورابراهیمی با تاکید بر اصلاح نظام بانکی بعد از ۳۳ سال از تصویب این قانون گفت: در دنیا هر ۱۰ سال یکبار این قوانین تغییر میکند متاسفانه بارها این مسئله در دولت قبلی هم مطرح شده اما هنوز تغییری ایجاد نشده است.
وی افزود: در نظرسنجی که ازسوی دفتر پژوهشهای مجلس شورای اسلامی شده ۸۰درصد از فعالان اقتصادی مشکلات اصلی حوزه اقتصادی کشور را مشکلات نظام بانکی میدانند.نماینده مردم کرمان با بیان اینکه راهاندازی بورس ارز از ضرورتهای اقتصادی است، بر استفاده از ابزار مشتقه در بازار معاملات فیزیکی به وسیله بانک مرکزی تاکید کرد.
تامین مالی ۱۰۰هزار میلیارد تومانی تا پایان سال
در ادامه رییس سازمان بورس با تاکید بر اینکه بازار سرمایه بهترین فرصت برای کسب سود است، گفت: سود وقتی مشروعیت داشته باشد مفهوم دارد. شاپور محمدی افزود: کمیته فقهی سازمان بورس با زحمات زیادی به این مرحله رسیده است که بر این اساس همه فعالیتها از کمیته فقهی عبور میکند چراکه سود وقتی مشروع است، ارزشمند خواهد بود. وی پیشنهاد کرد: از این به بعد روشهای مالی اسلامی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد. نحوه استنتاج، رسیدن به ابزارهای مشتقه روی ابزارها و امثال آن از ظرفیت بالایی برای توسعه برخوردار بوده و ظرفیت خوبی برای عدالت، سلامت و دوری از ربوی بودن معاملات هستند. محمدی با تاکید بر اینکه تامین مالی تا پایان امسال به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد، گفت: این تامین مالی از محلهای متنوعی از جمله افزایش سرمایه، اوراق سلف بورس کالا، انتشار انواع اوراق و پذیرش شرکت و صندوقها است و تلاش میشود تا پایان سال رقم تامین مالی از بازار سرمایه به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برسد که رشد بالا و چند صد در صدی است. وی با اشاره به راهاندازی صندوقهای جسورانه و ورود شرکتهای دانشبنیان در فرابورس گفت: این موضوع کانال ویژه و خاصی است که به ارزشگذاری فکر ناب، تامین مالی و فرصت سرمایهگذاری برای عام کمک میکند. محمدی ورود صندوقهای جسورانه به بازار سرمایه را در کنار ایجاد فرصتی برای این صندوقها، زمینه ایجاد فضا برای سرمایهگذاری فعالان بازارسرمایه عنوان کرد و افزود: مکانیسم بازار سرمایه سازوکار برد – برد است و فرصتی دو طرفه برای صندوقها و سرمایهگذاران ایجاد شده است. وی با اشاره به مشارکت خوب مردم در بازارسرمایه افزود: تاکنون بیش از ۱۰ میلیون و ۶۴۰ هزار کد سهامداری در بازار سرمایه وجود دارد که از هدفگذاری سال ۹۵ که ۱۰ میلیون کد بوده فراتر رفته است. ارزش بازار به ۶۴۲ هزار میلیارد ریال رسیده که امید است تا پایان سال به ۶۸۸ هزار میلیارد ریال برسد. محمدی با بیان اینکه ابزارهای مالی جدید تاکنون شاید کمتر مورد توجه قرار گرفته، گفت: برخی تصور میکنند آپشنها راهاندازی شده است تا افراد سود کسب کنند اما در کنار این هدف، ایجاد فضایی که شرکتهای سرمایهگذاری و صندوقها بتوانند از پرتفویی که به عنوان استراتژی بلند مدت است درآمد کسب کنند مورد توجه قرار گرفته است. وی با تأکید بر اینکه انجمن در این حوزه بسیار میتواند کمک کرده و نقش مشورتی داشته باشد، گفت: انجمن به گفتمانسازی و نزدیکی ذهنها کمک کند.