تمهیدات انجام شده
اما این یک توازن شکننده است زیرا با آب شدن برفهای زمستان، سطح دریاچه بالا میرود و با کار کردن تنها یک دریچه پایین سد، مشکلات دوچندان خواهد شد و باعث میشود فشار ناهمگن به پایههای سد بیاید و موجهایی که به وجود آمده باعث میشوند کناره رود دجله، فرسوده شود. تمام این دلایل دست آخر موجب شد دولت عراق با توجه به وضعیت به وجود آمده، بوروکراسی کشورش را تغییر داده و قراردادی به ارزش حدود ۲۷۳میلیون یورو با یک شرکت ایتالیایی ببندد. با این امید که ایتالیاییها تجهیزات جدید بیاورند و با انجام تعمیرات لازم و آموزش خدمه برای جلوگیری از پیشآمدهای بعدی جلوی پیشروی فرسایش موجود را بگیرند که خواب و خیالی بیش نبود و هیچکدام از این اقدامات تاکنون به دلیل بحرانهای موجود در عراق انجام نشده است.
اهمیت سد موصل
این سد که آب مورد نیاز بخش اعظمی از استان نینوا را تامین میکند بزرگترین سد عراق است اما ۱۲میلیارد مترمکعب آب این سد بزرگترین خطر برای این کشور محسوب میشود. ارتش امریکا در برآورد خود در سال ۱۳۸۵ این سد را خطرناکترین سد جهان خواند زیرا در صورت شکسته شدن دیوار آن، موجی به ارتفاع ۲۰متر ایجاد میشود که شهر موصل را فرا میگیرد و همه چیز را در مسیر خود از بین میبرد. در نامهای که به دولت عراق نوشته شده هشدار داده شده است که در صورت شکسته شدن این سد ۵۰۰هزار نفر در این شهر ۱/۷میلیون نفری جان خود را از دست خواهند داد.
این سد که ۴۵ مایل بالاتر از موصل قرار دارد از زمان ساخت آن در سال ۱۳۶۳ مشکلی برای مهندسان عراقی بوده است. از آنجایی که پایههای این سد از سنگ گچ قابل حل ساخته شده است، به تعمیر و نگهداری مدام برای پر کردن شکافهای آن با سیمان برای جلوگیری از شکستن آن نیاز دارد.
اهمیت سد موصل برای داعش
گفته میشود جنگ آینده جهان جنگ آب است به گونهای که از آن به نام «نفتِ قرن آینده» یاد میشود. گلدمن سَکس، آب را «نفتِ قرن آینده» نامیده است. مناقشه بر سر آب به طور معمول به صورت کوچک و محلی آغاز میشود، مثلِ اعتراضهایی که امسال در سائوپائولو نسبت به کمبود آب رخ داد. اما با کمتر شدن مایه حیات، اعتراضهای مدنی کوچک میتواند به سرعت گسترش یابد. اهمیت این موضوع را در تشدید تنشهای سوریه میتوان به وضوح ملاحظه کرد. به گزارش نیوزویک، خیلیها دلیل انقلابی که علیه بشار اسد در سوریه شکل گرفت را به درستی نمیدانند. اعتراضها زمانی آغاز شد که تعدادی جوان در شهر درعا در جنوب سوریه در حال شعارنویسی با اسپری علیه نحوه تقسیم آب از سوی فرماندار، دستگیر شدند. یکی از مناطقی که گفته شده است در آینده نهچندان دور عرصه جنگهای نرم خواهد شد منطقه بینالنهرین است. در حالی که رهبران داعش سرگرم شکل دادن به کشور جدید خود هستند، این موضوع را درک کردهاند که قدرت سیاسی در بینالنهرین همواره در گرو تامین آب ساکنان این ناحیه بوده است. رونق و آبادانی نمرود باستان، همان تمدن قرن هفتم پیش از میلاد که داعش ویرانههایش را با بولدوزر صاف کرد، به مدد سد زدن بر رود دجله محقق شد. شهر اور در دوران سومریها که در ۳۸۰۰ سال پیش از میلاد بنا گذاشته شده بود، در سال ۵۰۰ قبل از میلاد به خاطر خشک شدن و شور شدن فرات بود که متروک شد. شهر رقه که پایگاه اصلی داعش محسوب میشود تنها ۴۰کیلومتر با اصلیترین ذخیره آبی شکل گرفته به مدد رود فرات، یعنی دریاچه اسد، فاصله دارد. اقتصاد رقه از دیرباز متکی بر کشت پنبه به مدد ذخایر آبی این دریاچه بوده است. این دریاچه به لطف ساخت سد «طبقا» به کمک روسها در سال ۱۳۵۲ شکل گرفته و طراحی آن به شکلی است که آب ۲۵۰۰ مایل مربع زمین زراعی را تامین کند.
اوت سال گذشته، داعش برای در اختیار گرفتن بزرگترین سد عراق که بر راه دجله واقع شده و در موصل است، به شدت جنگید. جنگجویان این گروه، همچنین کنترل دو سد بر روی فرات را یکی در فلوجه و دیگری در حدیثه را در اختیار گرفته بودند. در همه این موارد، حملات هوایی امریکا لازم بود تا نیروهای داعش مجبور به عقبنشینی شوند، و با ارزش بالایی که این گروه تروریستی برای سدهای بینالنحرین قائل است، احتمال هدف قرار گرفتن این سدها و سدهای دیگر در آینده همچنان بالاست.
برچسبخطرناکترین سد جهان داعش
همچنین ببینید
ظریف: ورود نظامیان آمریکایی به سوریه به افراطی گرایی دامن خواهد زد/ اجماع بین المللی برای حفظ برجام وجود دارد
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران روز جمعه در گفت و گویی با «کریستین ...