خانه > اخبار > مهمترین دلیل بروز تنش آبی در کشور

مهمترین دلیل بروز تنش آبی در کشور

کره زمین از نظر آب در شرایط با ثباتی قرار ندارد. انسان‌ها، گیاهان و جانوران سعی کرده‌اند خود را با تغییرات تدریجی آب و هوا، کاهش تدریجی بارندگی، گرمای زمین و افزایش خشکی مناطق جنوب منطبق کنند و به مهاجرت‌های وسیع تاریخی به سمت شمال دست زده‌اند.

به نقل از روزنامه آرمان نوشت: کره زمین از نظر آب در شرایط با ثباتی قرار ندارد. انسان‌ها، گیاهان و جانوران سعی کرده‌اند خود را با تغییرات تدریجی آب و هوا، کاهش تدریجی بارندگی، گرمای زمین و افزایش خشکی مناطق جنوب منطبق کنند و به مهاجرت‌های وسیع تاریخی به سمت شمال دست زده‌اند.

البته مهاجرت‌ها در تاریخ با تنش‌ها و در نهایت جنگ و جدال‌هایی همراه بوده است. اما باید دید در شرایط کنونی زمانی که مهاجرت به واسطه خشکسالی رخ می‌دهد، کدام تنش اجتماعی سیاسی مطرح بوده است؟! البته اکنون با این تنش‌ها با ساختن سد روی رودخانه‌ها، انتقال آب و شیرین‌سازی آب دریاها کوشش شده تا مشکل را مدیریت کرده و از مهاجرت وسیع جلوگیری شود. نبود آب اثرات زیادی بر جنبه‌های مختلف زیست شهری دارد. به عنوان مثال ریزگردها که البته موضوع جهانی است.
به دلیل سد بندی‌های ترکیه بر حوزه رودخانه‌های دجله و فرات مقدار عبور آب کاهش یافته است. در نتیجه عرصه‌های جنوبی عراق که یک زمانی پر آب بود هم اکنون خشک شده است. بنابراین اکنون جریان باد به جای انتقال رطوبت غبار را انتقال می‌دهد. در ایران هم اطراف تالاب‌های خوزستان خشک شده و در نتیجه شرایط نامناسب اقلیمی به وجود آمده است. اما مسلما اثرات خشکسالی در شهرها ابعاد اجتماعی، اقتصادی، روانی، سلامت و…را در پی دارد. عدم وجود چشم‌اندازهای مناسب برای ماندگاری و ناامیدی برای بهبود شرایط منجر به مهاجرت از برخی شهرها شده است.
به عنوان مثال تنش موجود در ترکیه، سوریه و عراق به شکل جنگ در آمده که بنیادش بر پایه آب است؛ چون مردم در بسیاری از مناطق جنوبی عراق نمی‌توانستند به دلیل کمبود آب زندگی عادی داشته باشند به همین دلیل مجبور شدند، سکونتگاه‌های خود را ترک کرده و به سمت شهرهای دیگر بروند که همین مساله تنش‌زا شد. در حالی که ساختار همبستگی ملی که می‌توانست این بحران را مدیریت کند بر اثر نبود شرایط زیستی شهری به هم خورده بود و بنابراین تنش‌ها آغاز شد.
در بسیاری از کشورهایی که مساله آب بین آنها حل نشده، حقوق آب بین آنها رعایت نشده و مرزهای سیاسی، مرزهای طبیعی را از بین برده و این تشنج را شدیدتر کرده است. این در حالی است که اگر ما می‌توانیم تنش بین چهارمحال‌وبختیاری، خوزستان و اصفهان را با سیاستگذاری‌های مرکزی حل کنیم و در عین حال روی آن سرپوش بگذاریم، اما تنش‌های سوریه، عراق و ترکیه را نمی‌توان پنهان کرد.

همچنین ببینید

تنش آبی در 6 کلان‌شهر و 289 شهر

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، با دعوت مردم به مدیریت مصرف آب ...