بورس کالا از ابتدای تشکیل در سال ۸۶ با هدف مرجعی مطمئن برای قیمتگذاری نتیجه ادغام دو بورس فلزات و کشاورزی تاسیس شد. حالا با گذشت نزدیک به یک دهه از فعالیت این بورس، انتظار میرود موانع برسر قیمتگذاری کالا در این بورس کمتر شده
و بتواند به طور مستقل و متاثر از قیمتهای داخلی و جهانی همچنان بهعنوان مرجعی رسمی برای این مهم باشد. اینکه بورس کالا برای تبدیل شدن به تنها مرجع قیمتگذاری و برای رسیدن به آنچه بورسهای کالایی دنیا را متمایز میکند چقدر فاصله دارد، پرسشی است که صمت با دو نفر از کارشناسان خبره بازارسرمایه درمیان گذاشته است.
مرجع قیمتگذاری
مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی، درباره سازوکار بورسهای کالا بهعنوان مرجعی برای قیمتگذاری به صمت گفت: بورسهای بزرگ کالایی دنیا مرجع قیمتگذاری قانونی هستند، بهویژه درباره کالاهای اساسی از قبیل فلزات اساسی مثل طلا، نیکل، نقره و روی تا فلزات کاربردی مثل مس و فولاد، که جزو کالاهایی به شمار میروند که قیمتگذاری بر روی آنها به صورت جهانی انجام میشود. حسین خزلیخرازی سایر کالاهای کشاورزی مثل قهوه، شکر، ذرت، کنجاله، جو، برنج و کالاهای مشتقه مثل نفت و مشتقات نفتی را نیز از جمله کالاهایی برشمرد که به صورت قانونی در بورسهای مطرح دنیا قیمتگذاری میشود. وی افزود: برای اینکه بورسی، مرجع قیمتگذاری شود ابتدا باید بینالمللی باشد. به طور معمول بورسهای محلی نمیتوانند مرجعی برای قیمتگذاری باشند. خزلیخرازی تاکید کرد: وقتی از دورترین نقاط دنیا خریداران و فروشندگان چه به صورت نقدی یا خریدار و فروشنده اوراق بهادار مشتقه از کالا، به بورسی وصل باشند و معاملاتشان را آنجا انجام دهند آن بورس میتواند مرجع قیمتگذاری باشد. این کارشناس بازارسرمایه با اشاره به کارکرد بورسهای بزرگ کالایی دنیا افزود: این بورسها که مرجع اصلی قیمتها هستند، مثل شانگهای، توکیو، سنگاپور، بورس فلزات لندن و ایسیایی (بورس کالای لندن) تا نایمکس و سیامایی در امریکا، بورسهایی هستند که امکان اتصال سرمایهگذاران، خریداران و فروشندگان و امکان اتصال کسانی که میخواهند ریسک نوسانات کالایشان را پوشش دهند را از دورترین نقاط دنیا فراهم میکنند. خرازی با اشاره به اینکه همه بورسهای کالایی در دنیا برای پوشش ریسک کالاها مدلی دارند که براساس آن عمل میکنند، افزود: همه معاملات آتی اصولا دو دلیل دارند، یکی گرفتن نوسان و سود با دید سرمایهگذاری کوتاه مدت و دیگری امکان کنترل ریسک است. وی ادامه داد: وقتی وارد معاملات آتی یا اختیار معاملات میشوید این دو ابزار را در اختیار دارید. هم میتوانید با دید و استراتژی سرمایهگذاری وارد شوید و هم ریسک کالا را کنترل کنید. اصولا ابزارهای مالی برای پوشش این اهداف ایجاد شدهاند.