با نصب سیستمهای پایش لحظهای و آنلاین، واحدهای آلاینده ملزم خواهند شد که همیشه و در تمام ساعات شبانهروز، استانداردهای خروجی دودکشها و پسابهای خود را رعایت کنند که این مقوله هوای پاک را برای شهرهای کشور به ارمغان خواهد آورد.
اگر کمی به شرایط جوی کلانشهری مانند تهران در یکی، دو هفته اخیر دقت کنیم، متوجه میشویم که برخلاف وجود بارشهای مناسب پاییزی، مردم تهران به خاطر استنشاق انبوهی از گازهای سمی مانند دیاکسیدکربن، منواکسید کربن، سرب و ذرات بسیار خطرناک متصاعد شده از لنت ترمزها و ذرات لاستیک خودروها و… نفسی به راحتی درون ریههای خود فرونبردهاند و حتی روانه بیمارستانها و مراکز درمانی هم شدهاند.
شرایط ویژه جغرافیایی تهران و شرایط فصلی و تغییرات آب و هوایی، اگرچه علت اصلی تجمع آلودگی در فضای تهران به شمار میرود، اما آنچه اهمیت دارد این است که این آلودگی در همین محیط شهری تولید میشود و از شهرهای دیگر به تهران نمیرسد.
کارشناسان محیطزیست در کنار حضور گسترده صنایع در اطراف تهران و حجم فراوان دودکش بخاریها در فصول سرد سال، یکی از دلایل اصلی بروز آلودگی هوای شهر تهران را تردد میلیونها خودرو، موتورسیکلت، مینیبوس، اتوبوس و کامیون در آن میدانند که البته سالانه حدود ۵۰۰ هزار دستگاه نیز به این تعداد اضافه میشود.
نتیجه بررسیهای کارشناسان محیطزیست، نشان میدهد که حدود ۸۰ درصد از آلودگیهای شهر تهران، مربوط به تردد و تجمع خودروهای روشن در بزرگراهها، میدانها، خیابانهای تنگ و باریک و غیرهندسی تهران است.
ایستگاههای پایش
اکنون این پرسش مطرح است که آیا میتوان امیدوار بود که در آیندهای نزدیک، تمام مشکلات تهران در حوزه «هوا» رفع شود و آلایندههای این شهر و دیگر کلانشهرهای میهنمان، با استفاده از فناوری «پایش» لباس تمیز بر تن کند؟ شاید وقتی دیگر، چراغ این آرزو سبز شود.
مدیرکل «پایش» استان تهران در گفتوگو با صمت ضمن تعریف مقوله پایش؛ این فرآیند محیطزیستی را به ویژه در استان تهران مورد بررسی قرار داد.
وی گفت: «پایش» به معنی نظارت است و منظور از آن، هشیاری از وضعیت یک سامانه یا پدیده از راه مشاهده دگرگونیهایی است که ممکن است با گذر زمان در آن سامانه یا پدیده رخ دهد. امروزه پایش در بسیاری از زمینهها کاربرد دارد، بهویژه در شبکههای همگانی، صنعتی و جغرافیایی. برای نمونه، در برخی کشورها، برای شبکههای آب زیرزمینی، یک شبکه پایش تاسیس شده است و برخی واحدهای صنعتی حساس از جمله نیروگاهها نیز بخشی به نام «سامانه پایش کنترل اطلاعات» دارند.