شورای رقابت برای تعیین قیمت گذاری نهایی خودرو همچنان در سکوت به سر می برد. این تاخیر، قیمت خودرو را بر سر دو راهی قرار داده است و در این میان به نظر می رسد دلالان خودرو تنها کسانی هستند که روزهای خوشی را تجربه می کنند. محمد رضا نجفی منش، عضو هیات مدیره قطعه سازان معتقد است که قیمت گذاری خودرو اشتباه است و با این روش، فقط دلالی توسعه پیدا می کند. او در کافه خبر حضور پیدا کرد و در رابطه با آخرین وضعیت صنعت خودرو توضیحاتی ارائه داد.
ارز مبادله ای که دولت به خودرو سازان تخصیص داده چه تاثیری بر قیمت گذاری خودرو دارد؟
ارز مبادله ای در قیمت گذاری خودرو تاثیر گذار نیست زیرا سال گذشته هم مبنای محاسبه قیمت خودرو همین ارز مبادله ای بود.
یعنی ارز مبادله ای تعلق نمی گرفت؟
نه اینکه ارز مبادله ای نمی دادند اما مبنای محاسبه ای که سازمان شورای رقابت اعلام می کرد ارز رقابتی به قیمت همان روز بود. اما بعدها ارز مبادله ای گیر خودروسازان نمی آمد و یا حتی با قیمت گران تری می خریدند. در نهایت فعالیت هایشان را با ارز آزاد راه می انداختند و همین امر باعث شد که دچار زیان و ضرر زیادی شوند و قیمت هایشان نیز گران تر شود.
تحلیل شما از بهره گیری ارز مبادله ای در صنعت خودرو چیست؟
می دانید که ارز مبادله ای از سال قبل تا کنون ۱۰۰ تومان گران تر شده است. پارسال ۲ هزار ۴۵۰ تومان بود و امسال ۲ هزار ۵۵۰ تومان شده است. البته از نظر من سیاست بسیار خوبی است که به این آهستگی قیمت ها بالا می رود و طبق قانونی که مجلس گذاشته است باید به قیمت ۲ هزار ۶۵۰ تومان برسد. بنابراین ارز مبادله ای در قیمت گذاری هیچ تاثیری ندارد زیرا سال قبل هم همین بود. فقط یک مقداری گران تر در آمد. اما اگر این ارز اختصاص پیدا کند باعث می شود که فقط زیان خودروسازان کمتر شود. یک اصل کلی وجود دارد که من همیشه گفته ام و همیشه هم می گویم اینکه قیمت گذاری برای خودرو اشتباه است. زیرا در هیچ کجای دنیا این کار را انجام ندادهاند. از دیدگاه من با این قیمت گذاری فقط دلالی را توسعه می دهند. بیش از ۹۰ درصد کسانی که برای ثبت نام خودرو اقدام میکنند و خودرو را از کارخانه خودروسازی می گیرند به فاصله اندکی می فروشند. زیرا قیمت کارخانه با بازار آزاد متفاوت است و همین شکاف قیمتی باعث سود آوری برای دلالان می شود. بنابراین هر آدم عاقلی که مقداری پول داشته باشد ثبت نام برای خودرو را بهترین بیزینس می داند و مشاهده می کنید که تا سایت برای ثبت نام خودرو باز می شود به سرعت متقاضیان خودروها را خریداری میکنند. زیرا برای همه به صرفه است. مصرف کننده نهایی قیمت بازار را می خرد و بازار هم به صورت هوشمند عمل می کند.
قیمتی که خودرو ساز مجبور می شود به مردم بدهد قیمتی خارج از روال بازار است اما با این وجود مردم برای خرید خودرو اقدام می کنند. اینکه می گویند وضعیت خراب است اصلا اینگونه نیست و کسی به دلیل نیاز در صف خودرو نمی ایستد بلکه به دلیل سودی است که این روزها در صنعت خودروسازی برای دلالان وجود دارد. شاید از این جمعیت ۱۰ درصد به دلیل نیاز خودرو می خرند اما باز هم این فرد سود پولش را می گیرد.
به هر حال این قضیه دو وجه دارد. یکی از مسائل این است که قانون برنامه پنجم به دولت تکلیف کرده است که اقلام کالاهای اساسی و کالاهای انحصاری را قیمت گذاری کند و تعیین مصادیق کالاهای انحصاری را به شورای اقتصاد بدهد. شورای اقتصاد، خودرو را جز کالاهای انحصاری تعین کرده است و همین امر، کار را پیچیده کرده است.
کالاهای اساسی جز واجبات مردم است مشکلی ندارد که قیمت گذاری شود و خود دولت هم سوبسیدش را بدهد. اما خودرو که دیگر نان شب مردم نیست در حال حاضر ۱۶ میلیون خودرو در خیابان ها در حال تردد هستند اما این موضوع اصلا در میان نیست که اگر فردا خودرو وجود نداشته باشد آسمان به زمین بیاید. بگذاریم خود بازار تعیین قیمت کند. گام اول برای پیشبرد این موضوع این است که شورای اقتصاد شرایط را ارزیابی کند. با توجه به اینکه ما ۱۶ خودروساز داخلی و ۱۸ واردکننده خودرو داریم و از طرفی هیچ منعی نیز از نظر واردات خودرو نداریم و خودروساز هم تا به حال از انحصارش برای تعیین قیمت استفاده نکرده است. لذا اگر این موضوع را به حرکت بیندازند گشایش های بسیاری صورت می گیرد و تازه در آن شرایط ممکن است در بعضی از شرکت های خودرو سازی به صورت اختیاری قیمت ها را پایین بیاورند. البته لازم به ذکر است که خودروسازان هم مایل به فروش خودرو با قیمت بالا نیستند زیرا مردم قدرت خرید ندارند.خودروسازان می توانند قیمت بعضی از خودروها را که آپشن های خاصی دارند افزایش دهند که هم خود خودروساز ضرر نکند و هم مردم ضرر نکنند و البته قیمت ها حاشیه بازار باشد.