خانه > اخبار ویژه > نفت به زیر 40 دلار رسید

نفت به زیر 40 دلار رسید

به گزارش گروه اقتصادبین الملل رویکرد، به این ترتیب، رکوردزنی جدیدی در جهت نزولی ثبت شد و قیمت‌ها به کمترین مقدار خود از اوایل ۲۰۰۹، مصادف با بحران جهانی رسیدند. مهم‌ترین دلیل این کاهش قیمت، تصمیم اوپک مبنی‌بر حذف سقف تولید در نشست روز جمعه بود. به‌طوری‌که قیمت نفت WTI با کاهش بیش از ۵/ ۱۱ درصدی از ۵/ ۴۱ دلار پیش از نشست، به کمتر از ۳۷ دلار در روز گذشته رسید. شکست مرز روانی ۴۰ دلاری نفت، شوک‌هایی را در سایر بازارها ایجاد کرد. به‌طوری‌که قیمت جهانی فلزات پایه نیز در مسیر نزولی با نفت همراه شدند. همچنین اثر منفی کاهش قیمت نفت بر تورم جهانی، باعث کاهش جذابیت اونس طلا و قرار گرفتن قیمت آن در کف ۵/ ۵ ساله شد. در بورس تهران نیز که حدودا ۵۰ درصد آن شرکت‌های وابسته به کالا هستند، شاهد فشار فروش و افت قیمت‌ها بودیم. هرچند در لحظات پایانی برخی معاملات بلوکی در تک‌سهم‌ها، مانع منفی ماندن شاخص کل شدند، اما مسیر عمومی قیمت‌ها نزولی بود و از ۳۴ صنعت فعال بورسی، ۲۰ گروه افت شاخص را تجربه کردند.


عدم توافق اوپک بر سر سقف تولید موجب نزول بهای نفت به کف ۷ ساله آن شد

پایداری محدوده ۳۰ دلاری نفت؟

در دو روز ابتدایی بازگشایی بازارهای بین‌المللی بعد از آخرین نشست اوپک، قیمت نفت افت کرد. روز دوشنبه هر دو نفت شاخص برنت و وست تگزاس اینترمیدیت حدود ۶ درصد سقوط کرده و نفت برنت را به مرز ۴۰ دلار و WTI را به حدود ۳۷ دلار به ازای هر بشکه رساندند؛ روز گذشته نیز افت قیمت نفت ادامه یافت، به طوریکه تا لحظه تنظیم این گزارش(ساعت ۱۸ به وقت تهران) نفت خام آمریکا با افت حدود یک دلاری نسبت به روز پیش از آن به ۷۶/ ۳۶ دلار بر بشکه رسید. هر بشکه نفت برنت نیز با حدود ۹۰ سنت کاهش ۹/ ۳۹ دلار معامله شد. بر این اساس بهای نفت در دو روز گذشته حدود ۳ دلار (۷ درصد) افت قیمت را تجربه کرد و به کف ۷ ساله خود رسید. کارشناسان دلیل افت قیمت‌ها را ناتوانی اعضای اوپک در به توافق رسیدن بر سر میزان سقف تولید این سازمان در نشست روز جمعه اعلام کردند. در این بین برخی بر این باورند که بازار نفت برای معدود دفعاتی در تاریخ مانند یک بازار طبیعی عمل می‌کند و تحت کنترل سیاست‌های اوپک نیست، بنابراین گذشته از شوک روانی که تصمیم جمعه اوپک بر بازار نفت داشته است، عرضه و تقاضای نفت نشان از به تعادل رسیدن بازار در سال ۲۰۱۶ دارد.

عدم توافق در اوپک محرک کاهش قیمت نفت

روز جمعه گذشته اعضای اوپک در نشست رسمی این سازمان بر سر تعیین سقف تولید با یکدیگر به اختلاف رسیدند و این موجب شد که این سازمان سقفی برای تولید نفت در بیانیه پایانی خود اعلام نکند. در این نشست عربستان خواستار افزایش ۵/ ۱ میلیون بشکه‌ای سقف تولید و رساندن آن به ۵/ ۳۱ میلیون بشکه در روز شد و در مقابل ایران و دیگر اعضا با آن مخالفت ‌کردند، در نتیجه این عدم توافق اعضا به بی‌سقفی اوپک ‌انجامید که این موضوع فعالان بازار را نگران افزایش مازاد عرضه کرده است. روز گذشته بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که تصمیم اوپک ممکن است منجر به افت قیمت نفت در هفته‌های آینده شود. این در حالی است که به نظر نمی‌رسد تصمیم این سازمان در میزان عرضه جهانی تاثیر چندانی داشته باشد و این موضوع تنها از بعد روانی و در کوتاه‌مدت بر بازار نفت اثرگذار است. در واقع در حال حاضر بیش از یک سال و نیم است که اعضای این سازمان بیش از سقف ۳۰ میلیون بشکه‌ای خود تولید می‌کردند و عملا در نبود میزان سهمیه مشخص برای هر یک از اعضا این سقف تولید نمی‌توانست مانع از تولید حداکثری اعضای این سازمان شود. بنابراین اگر اوپک سقف تولید خود را ۳۰ میلیون بشکه نگه می‌داشت یا حتی سقف جدیدی اعلام می‌کرد و آن را مثلا به ۵/ ۳۱ میلیون بشکه افزایش می‌داد همچنان در میزان عرضه این سازمان تاثیری نداشت چراکه غالب اعضای این سازمان با همه توان خود در حال تولید هستند. اما تصمیم اوپک از منظر دیگری حائز اهمیت است، اوپک روز جمعه رسما اعلام کرد که راهبرد بلند‌مدت این سازمان محدود کردن تولید و تاثیر‌گذاری بر بازار نفت به‌عنوان یک کارتل نفتی نیست و این موضوع در کوتاه‌مدت بر بازار نفت فشار آورده و قیمت نفت را کاهش داد.

همچنین ببینید

بازگشت ریسک سیاسی به بازار ارز

قیمت دلار آخرین روز کاری هفته گذشته را با کمترین میزان تغییر به پایان برد. ...