این روزها، آنچه بیش از همه اذهان مدیران و مسئولان بانکی را به خود اختصاص داده، بحث تعیین نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم است.
سیف رییس کل بانک مرکزی بر لزوم منطقسازی رابطه نرخ سود بانکی با نرخ تورم تاکید دارد و تحقق این مهم را در گرو یک مکانیزم صحیح میداند. بانکیها در شرایطی در حال جمعبندیهای نهایی خود هستند تا موضوع نرخ سود بانکی را به نتیجه برسانند، که کارشناسان و صاحبنظران حوزه بانکی و اقتصادی، در بررسی ابعاد مختلف همین بحث و اینکه مکانیزم کاهش این نرخ باید به چه شکل باشد تا نتیجه مناسبی برای سیستم بانکی و بخش اقتصاد به همراه داشته باشد، راهکارهای مختلفی ارائه میکنند.
تعیین نرخ سود براساس عرضه و تقاضا
سید غلامرضا کاظمیدینان، مشاور رییس کل بانک مرکزی دراین رابطه در گفتوگو با صمت با بیان اینکه با توجه به نرخ فعلی تورم که به پایینتر از ۱۵درصد رسیده، منطقی است نرخ سود بانکی کاهش یابد، افزود: کاهش نرخ سود بانکی یکی از برنامههای بانک است و بهطور حتم پیشنهاد بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار، همجهت با تصمیمگیری اخیر مدیران بانکی خواهد بود که سود بانکی براساس نرخی تعیین شود که خود مدیران عامل بانکها، براساس آن توافق دارند. او با مثبت ارزیابیکردن تصمیم اخیر مدیران عامل بانکها درباره نرخ سود بانکی، بر تعیین نرخ سود براساس عرضه و تقاضا تاکید کرد و گفت: تعیین این نرخ نباید به شکل دستوری باشد و بهترین راه، این است که نرخ سود بانکی براساس مکانیز بازار و به صورت شناور تعیین شود که در چنین شرایطی میتوان امیدوار بود، گردش اقتصاد کشور به شکل صحیح انجام شود. به گفته این کارشناس حوزه بانکی، تعیین نرخ دستوری سود بانکی باعث دورزدن قوانین از سوی بانکها و عمل نکردن به دستورالعملهای بانک مرکزی خواهد شد و از اینرو، اقدامی که مدیران عامل بانکها درباره پایبندشدن به نرخهای سود بانکی کردند تا زمینه کاهش نرخهای سود بانکی در آینده را فراهم کند، بسیار منطقی بوده است و اگر نرخ مورد توافق بانکها از سوی بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار مصوب شود میتواند نتیجه مطلوب را در اقتصاد به همراه داشته باشد و به نفع صنعت و تولید کشور تمام شود.