خانه > اخبار > انرژی > انرژی، سکوی جهش اقتصاد ترکمنستان

انرژی، سکوی جهش اقتصاد ترکمنستان

سیاست‌های صنعتی درست، مهم‌ترین دلیل موفقیت ترکمنستان در بحث رشد اقتصادی چشمگیر این کشور است.

سرمایه‌گذاری‌ها در پروژه‌های صنعتی زمینه سرعت این رشد را فراهم کرد و گام‌های پیشرفت در ترکمنستان آغاز شد به‌طوری که تولید ناخالص داخلی این کشور با تکیه بر صنعت به سرعت پیشرفت کرد و تجهیزات موجود مطابق با نیازهای روز مدرنیزه شد. از سوی دیگر حمایت از نوآوری و خلاقیت در قالب طرح‌های حمایتی و تشویقی دولتی باعث شد صنعت این کشور روز به روز قوی‌تر شود و این بخش تا سال ۲۰۱۲ میلادی با رشدی بالای ۱۲۲درصد مواجه شود.
در سال ۲۰۱۳ میلادی، ترکمنستان توانست عنوان باثبات‌ترین کشور اقتصادی در آسیای میانه را ازآن خود سازد و رشد ۱۰/۲درصدی را تجربه کند. بنابر گزارش‌های منتشر شده از سوی مقامات ترکمنستان، این کشور بیشترین تمرکز خود را بر استفاده از انرژی و صنایع انرژی‌محور قرار داده است و شاید همین موضوع رمز رشد چشمگیر اقتصادی ترکمنستان باشد. رشد چشمگیر ترکمنستان در بخش‌های صنعتی و تجاری نظر بسیاری از کشورها را به سوی خود جلب کرد و به‌طور قطع ایران نیز از این قاعده مستثنا نبود. در همین راستا به‌تازگی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه تجارت ایران از همسو بودن نیازهای دو کشور با توانمندی‌های یکدیگر سخن گفته است.
ولی‌الله افخمی‌راد در این زمینه گفت: «شرایط کنونی ترکمنستان بیش از هر زمان دیگری آماده ورود کالاهای ایرانی است و با توجه به صادرات یک میلیارد دلاری به ترکمنستان و واردات ۸میلیارد دلاری ترکمنستان از جهان، امکان افزایش حجم مبادلات تجاری وجود دارد. » وی برنامه‌ریزی برای حضور مستمر در این بازار ۵میلیون نفری را ضروری خواند و با اشاره به مشکلات فراروی صادرکنندگان ایرانی برای ورود به بازارهای هدف به‌ویژه بازار کشورهای مستقل همسود (CIS)، رسالت سازمان توسعه تجارت ایران را کمک و همکاری برای حل مشکل صادرکنندگان و ایجاد فضای رقابتی برای حضور در بازارهای هدف دانست.

 

تمرکز بر صنایع انرژی‌محور

ترکمنستان در فهرست ۴ کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی و ۴ کشور تولیدکننده نفت شوروی سابق قرار دارد. ذخایر اثبات شده نفت و گاز این کشور ۲ هزار میلیارد مترمکعب گاز مقام چهاردهم جهان و ۵۴۶ میلیون بشکه نفت است. بیشتر ذخایر نفتی کشور در غرب ترکمنستان ازجمله در پهنه دریای خزر متمرکز شده است. ذخایر گاز طبیعی به‌طور تقریبی در سراسر خاک کشور پراکنده است.
ترکمنستان اقتصادی رو به رشد دارد و با توجه به منابع سرشار نفت و گاز و پنبه از طریق سرمایه‌گذاری مشترک صنایع پایین‌دستی را گسترش داده و جزو معدود کشورهایی است که فرآورده‌های نفتی صادر می‌کند. از سوی دیگر این کشور با فرآوری محصول پنبه و با اتکا به نیروی کار خود صنایع فعال نساجی پیشرفته‌ای دارد که از بازار فروش بالایی در سطح جهان برخوردار است و با فروش سالانه مقدار زیادی گاز به کشورهایی چون اوکراین و روسیه و چند کشور دیگر ازجمله ایران، درآمدهای سرشاری کسب می‌کند.
تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۱۴ میلادی از مرز ۸۲میلیارد دلار گذشت و در این میان صنعت به عنوان درآمدزاترین بخش اقتصادی ترکمنستان سهمی ۵۰درصدی دارد. این کشور در بخش صادرات محصولات خود به درآمد ۱۷میلیارد دلاری دست یافته که بخش عمده آن را مدیون صنایع نفت، گاز، محصولات پایین‌دستی پتروشیمی و پنبه است. با این حال در حال حاضر چین با خرید ۷۰ درصد از محصولات این کشور، بزرگترین خریدار خارجی محصولات ترکمن‌ها به‌شمار می‌آید. این موفقیت باعث شد تا در سال ۲۰۱۴م ترکیه برای توسعه همکاری‌های مشترک در این کشور پیشگام و در تولید ۴درصد از محصولات صنعتی ترکمنستان شریک شود. در حال حاضر عمده محصولات وارداتی به ترکمنستان، تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی، محصولات شیمیایی و صنایع غذایی هستند که از سوی کشورهای ترکیه، روسیه، چین، امارات متحده عربی، امریکا و اوکراین به این کشور صادر می‌شوند.

همچنین ببینید

همایش تجـاری ایران وترکمنستان در عشق آباد برگزار شد

 همایش مشترک تجاری جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان در محل سالن کنفرانس ساختمان اتاق صنایع ...